Ikan Masak Merah Berkuah
Bahan-bahan ( 1 famili )
- *Ikan merah (1 ekor @ lebih) ~siang dahulu
- *Tomato (1 bj) ~hiris nipis
- *Bwg besar (1/2 bj) ~potong setengah
- *Bwg puteh (3 ulas) ~hiris nipis
- *Bwg merah (3 ulas) ~hiris nipis
- *Cili giling (2 sudu besar)
- *Cili besar (1 bj) ~hiris tengah
- *Tomato sos (3 sudu besar)
- *Air untuk kuah
- *Serbuk kunyit
- *Garam secukup rasa
- *Gula secukup rasa
- *Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara-cara
- Bubuh garam dan serbuk kunyit atas permukaan ikan dan perap..lepas tue, goreng.Ketepikan.
- Tumis bwg puteh & bwg merah sehingga naik bau...masukkan cili giling, garam, gula & air...gaul & biarkan mendidih.
- Apabila mendidih, masukkan sos tomato, gaulkan...jika air mengurang, tambah sedikit.
- Masukkan tomato, bwg besar...gaulkan.
- Masukkan ikan yang sudah digoreng tadi & biarkan ikan masak.
- Akhir sekali, masukkan cili besar dan masak seketika.Hidangkan panas.
No comments:
Post a Comment