Sunday, 6 March 2011

Ikan Masak Merah Berkuah

Bahan-bahan ( 1 famili )

  • *Ikan merah (1 ekor @ lebih) ~siang dahulu
  • *Tomato (1 bj) ~hiris nipis
  • *Bwg besar (1/2 bj) ~potong setengah
  • *Bwg puteh (3 ulas) ~hiris nipis
  • *Bwg merah (3 ulas) ~hiris nipis
  • *Cili giling (2 sudu besar)
  • *Cili besar (1 bj) ~hiris tengah
  • *Tomato sos (3 sudu besar)
  • *Air untuk kuah
  • *Serbuk kunyit
  • *Garam secukup rasa
  • *Gula secukup rasa
  • *Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara-cara

  1. Bubuh garam dan serbuk kunyit atas permukaan ikan dan perap..lepas tue, goreng.Ketepikan.
  2. Tumis bwg puteh & bwg merah sehingga naik bau...masukkan cili giling, garam, gula & air...gaul & biarkan mendidih.
  3. Apabila mendidih, masukkan sos tomato, gaulkan...jika air mengurang, tambah sedikit.
  4. Masukkan tomato, bwg besar...gaulkan.
  5. Masukkan ikan yang sudah digoreng tadi & biarkan ikan masak.
  6. Akhir sekali, masukkan cili besar dan masak seketika.Hidangkan panas.

No comments:

Post a Comment